Rola mocznika w dermatologii

Już od dobrych kilku lat mocznik dodawany jest do wielu kremów, balsamów, maści i żeli pod oczy. Wszyscy wiedzą, że jest fenomenalny. Ale na czym polega jego fenomen? Mocznik jest prostym związkiem występującym w naszym ustroju. Wydalany jest przez gruczoły skórne oraz wraz z moczem. Dlaczego dopiero teraz odkryto jego zalety? Otóż okazuje się, że o jego właściwościach producenci kosmetyków wiedzieli znacznie wcześniej, jednak obawiali się, że związek ten nie zostanie dobrze przyjęty przez konsumentów na całym świecie. No bo jak to, mocznik w kremach? Mocznik znany jest przede wszystkim ze swoich świetnych właściwości nawilżających i zmiękczających. Jest związek nie powodującym alergii, dlatego może być stosowany nawet przez osoby o wrażliwej cerze. Dodatkowo wiąże i przyciąga cząsteczki wody, chroniąc tym samym przed przesuszeniem. Osoby, które bronią się przed kupnem kremu z mocznikiem należy uspokoić. Mocznik stosowany w kosmetologii, produkowany jest w laboratorium w różnych stężeniach. Występuje w stężeniach od 2-10%, chociaż można spotkać także w znacznie wyższej koncentracji. Sprawdza się przy leczeniu zmian trądzikowych i blizn. Ważne jest, że także osoby o bardzo suchej skórze pokochają moc mocznika. Takie osoby jednak muszą używać kremów z dużą koncentracją substancji. Takie duże stężenie zapewnia duży stopień nawilżenia i wygładzenia skóry. Oczywiście wszystkie substancje z mocznikiem należy stosować bardzo regularnie.

Both comments and pings are currently closed.